Translate

9 бер. 2016 р.

Урок 26. Тема уроку. Як країни співробітничають між собою? Види співробітництва. Міжнародна торгівля як вид співробітництва.

Мета: формувати в учнів знання про те, як країни співробітничають між собою, види співробітництва.; формувати розуміння міжнародної торгівлі як виду співробітництва між країнами. Розвивати пізнавальні інтереси в учнів, логічне мислення, продовжувати формувати вміння працювати з різними джерелами знань, порівнювати, узагальнювати, робити висновки; виховувати творчу активність, самостійність у формуванні нових знань.
Обладнання: картки з інформацією
Тип уроку: комбінований.
Хід уроку:
i. Мотивація до вивчення матеріалу
Різнобічні міжнародні зв’язки об’єднують країни світу в тісну систему — світове співтовариство, а їх національні економіки — у світове господарство.
ii. Актуалізація опорних знань
Згадаємо з курсу 5 класу, що таке:
· Спеціалізація
· Поділ праці
iii. Вивчення матеріалу
Світове господарство — історично складена сукупність національних господарств усіх країн світу (понад 200 національних господарств), пов’язаних між собою всесвітніми економічними зв’язками, в основі яких лежить міжнародний поділ праці.
Організуючою основою світового господарства є міжнародний поділ праці — вища форма суспільного поділу праці, що виражається в спеціалізації окремих країн на виробництві певних видів продукції, послуг і подальшому обміні ними.

Завдання.
Наведіть приклади галузей міжнародної спеціалізації для різних країн світу. Спробуйте пояснити, якими чинниками обумовлена така спеціалізація.

Економічна потужність держави, ефективність використання її потенціалу, рівень розвитку науки й техніки та життя населення — головні критерії, які визначають місце країн у світі.
Класифікація країн світу
Залежно від рівня економічного розвитку виділяють країни:
·                    розвинені,
·                    середньорозвинені,
·                    країни, що розвиваються,
·                    постсоціалістичні країни (виокремлюють після розпаду соціалістичної системи на чолі з СРСР)
Економічно розвинені країни змагаються за сфери економічного та політичного впливу; країни, що розвиваються, ведуть боротьбу за стале існування, а постсоціалістичні країни перехідної економіки переживають непросту й часом болісну перебудову свого господарства на засадах ринку.
За структурою господарства розрізняють країни:
·                    аграрні,
·                    аграрно-індустріальні,
·                    індустріально-аграрні,
·                    індустріальні,
·                    постіндустріальні.
За ступенем інтеграції країн у світове господарство виділяють:
·                    інтегровані
·                    слабоінтегровані країни.

Завдання.
Назвіть регіони, які характеризуються найвищим рівнем економічного розвитку.

Міжнародні економічні відносини — це складний комплекс виробничих, торговельних, фінансових, науково-технічних, валютно-кредитних зв’язків між країнами, який дає можливість ефективного використання ресурсів, збільшення світового обсягу товарів і послуг.
Найбільш значущі форми міжнародних економічних відносин:
·                    міжнародна торгівля товарами й послугами;
·                    міжнародний рух капіталів;
·                    міжнародна міграція робочої сили;
·                    міжнародне науково-технічне співробітництво;
·                    міжнародний туризм;
·                    міжнародні валютно-кредитні відносини.
Міжнародна торгівля — це сфера міжнародних товарно-грошових відносин, що являє собою сукупність зовнішньої торгівлі всіх країн світу.
Регулюванням світової торгівлі займається ряд міжнародних і громадських організацій.
Організації, що регулюють світову торгівлю:
- У 1966 році з метою сприяння розвитку права міжнародної торгівлі була створена Комісія ООН з права міжнародної торгівлі - допоміжний орган Генеральної Асамблеї ООН.
- У 1995 році була заснована глобальна міжнародна організація в області правил міжнародної торгівлі - Всесвітня торгова організація (World Trade Organization, WTO) . В останнє десятиріччя значно розширилася сфера діяльності Світової організації торгівлі (СОТ), яка на сьогодні виходить далеко за межі власне торговельних відносин — це провідна міжнародна економічна організація, членами якої вже є 161 країна, на частку яких припадає близько 96 % обсягів світової торгівлі. СОТ є потужною та впливовою міжнародною структурою, здатною виконувати функції міжнародного економічного регулювання. Членство в СОТ стало на сьогодні практично обов’язковою умовою для будь-якої країни, що прагне інтегруватися у світове господарство.  Росія - 2012, Казахстан – 2015, Білорусь у березні 2016 ще не є членом СОТ.
Цілі СОТ визначено в преамбулі Марракеської Угоди про утворення СОТ. Основними з них є:
· підвищення життєвого рівня;
· забезпечення повної зайнятості;
· постійне зростання доходів і ефективного попиту;
· розширення виробництва товарів і послуг та торгівлі ними;
· оптимальне використання світових ресурсів згідно з цілями сталого розвитку;
· захист і збереження навколишнього середовища;
· забезпечення для країн, що розвиваються і найменш розвинених країн такої участі в міжнародній торгівлі, яка б відповідала потребам їх економічного розвитку.

- Всесвітній економічний форум (ВЕФ) - міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на розвиток міжнародного співробітництва. Форуми проводяться в Давосі. Членами Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) є близько 1000 великих компаній і організацій з різних країн світу, в тому числі і з України.
iv. Закріплення нової теми 
Завдання.
1) Назвіть галузі міжнародної спеціалізації України. Поясніть чинники, які обумовлюють таку спеціалізацію.
Задача.
За допомогою даних таблиці оцініть, яка країна має абсолютні та порівняльні переваги.


Продукт Італія Велика Британія
1 одиниця вина 1 робочий день 4 робочі дні
1 одиниця тканини 2 робочі дні 3 робочі дні 

Розв’язання.
1) Просте абсолютне порівняння демонструє, що виробництво вина й тканин в Італії більш ефективне, оскільки і на виробництво одиниці вина, і на виробництво одиниці тканини в цій країні витрачається менше часу, ніж у Великій Британії. Із точки зору принципу абсолютних переваг і вино, і тканину треба виробляти в Італії. 
Отже, Італії невигідно торгувати з Великою Британією. Але — це тільки на перший погляд.
2) Розглянемо дію принципу порівняльних переваг. Альтернативні витрати в Італії на виробництво одиниці тканини порівняно з альтернативними витратами на виробництво одиниці вина становлять 1/2. У Великій Британії це співвідношення дорівнює 4/3. 
Отже, в Італії ці витрати відносно менші, ніж в Англії.
В Італії альтернативні витрати на виробництво одиниці вина складають 2 одиниці витрат на виробництво одиниці тканини. У Великій Британії — 3/4. Тобто в Італії альтернативні витрати вищі, ніж у Великій Британії.
Отже, Італії вигідніше відмовитися від меншої кількості тканини (1/2 одиниці), ніж Великій Британії, де одиниця тканини дорівнює 4/3. І, відповідно, Великій Британії вигідніше відмовитися від виробництва вина (3/4 одиниці), ніж Італії (2 одиниці).
Відповідь: Італії краще займатися виноробством, а тканини імпортувати з Великої Британії. Великій Британії вигідніше спеціалізуватися на виробництві тканин, а вино завозити з Італії.

VII Домашнє завдання Вчити конспект
VIII Підсумок уроку

Немає коментарів:

Дописати коментар